POZNÁTE SVOJ FOTOTYP?

Pri opaľovaní a voľbe ochranného prostriedku je najdôležitejším faktorom typ pokožky. Viete k akému fototypu patríte a aký ochranný prostriedok je pre vás najvhodnejší?

Fototyp je definovaný množstvom melanínu v pokožke. Melanín je pigment, ktorého úlohou je chrániť pokožku pred škodlivým UV žiarením. Podľa toho, ako na žiarenie koža reaguje, rozdeľujeme fototypy do šiestich kategórií. Čím vyššie číslo, tým lepšia odolnosť voči slnku.

Iný kraj, iný faktor

Prvý krát sa o šiestich fototypoch zmienil americký dermatológ Thomas Fitzpatrick (1919 -2003) a táto kategorizácia sa používa v medicíne doteraz. Pri výbere vhodného ochranného prostriedku na opaľovanie je určenie fototypu kľúčové. Iný ochranný faktor totiž potrebuje ryšavá modrooká dievčina a iný obyvateľ rovníkovej Afriky čiernej pleti. Inými slovami, kým fototyp č. 1 sčervená už po niekoľkých minútach na slnku, fototyp č. 5 hnedne veľmi rýchlo a začervenanie je uňho zriedkavé.

Kam patríte vy?

Fototyp I – svetlá pleť, svetlé alebo ryšavé vlasy, väčšie množstvo pieh, modré alebo zelené oči. Takmer vždy sa spáli. Na slnku bez krému môže pobudnúť maximálne 10 minút. Na opaľovanie by mal radšej zabudnúť, a ak, tak jedine s najvyšším SPF – 50+.

Fototyp II – svetlá pleť, menšie množstvo pieh, modré, zelené alebo hnedé oči. Opaľuje sa do červena a často sa spáli. Na slnku bez ochrany vydrží maximálne 20 minút. Odporúčame použiť prípravok s SPF 30 až 50.

Fototyp III – svetlohnedá pleť, hnedé až tmavé vlasy, hnedé alebo zelené oči, opáli sa ľahko dohneda a spáli sa len zriedkavo. Na slnku bez ochranného krému vydrží až 30 minút. Odporúčame prípravok s SPF 30.

Fototyp IV – tmavšia pleť, tmavé vlasy aj oči. Stredomorský typ. Veľmi zriedka sa spáli a vždy pigmentuje dohneda. Na slnku vydrží bez ochranného krému 45 minút. Odporúčame SPF 15.

Fototyp V –  tmavá pleť, tmavé až čierne vlasy, opáli sa do tmavohneda. Nikdy sa nespáli. Fototyp V je typický pre ľudí z Blízkeho Východu a severnej Afriky. Postačí mu SPF 4 až 6.

Fototyp VI – tmavá pleť aj vlasy, nikdy sa nespáli. Tento fototyp sa vyskytuje vo väčšej časti Afriky a je najodolnejší voči slnečnému žiareniu.

Untitled-14png Fototyp určuje množstvo melanínu v pokožke.

Ako vybrať ochranný prípravok pre váš fototyp

V našich zemepisných šírkach sa najčastejšie vyskytujú fototypy 2 a 3 a je viac ako pravdepodobné, že budete patriť do jednej z týchto kategórií. A podľa toho by ste si mali vybrať aj ochranný prípravok na opaľovanie. Môžete si to „vypočítať“ jednoducho aj vy sami. Najprv však musíte poznať SPF svojej pokožky, ktoré vám vie presne určiť dermatológ. Vašim SPF vydeľte čas strávený na slnku (maximálne však 120 minút) a dostanete SPF, ktoré potrebujete na to, aby ste boli primerane chránení voči UV žiareniu.

Pozor na „morské“ slnko!

Pri výbere ochranného faktora je dôležité zohľadniť aj miesto, kde sa budete opaľovať. Aj odolnejšiu pokožku musíte pri mori chrániť vyšším ochranným faktorom ako bežne. Intenzita slnečného žiarenia je tu silnejšia, aj kvôli odrazu lúčov od hladiny vody. K vypočítanému SPF si preto prirátajte číslo 5, a to je SPF prípravku, ktorý by ste si mali so sebou vziať na dovolenku k moru.

Opaľujte sa zodpovedne

Takto by mal vyzerať váš letný deň strávený na slnku. Nič nepodceňte!

Najprv si zvoľte správny faktor ochranného prípravku pre váš fototyp a natrite sa ním aspoň 30 minút pred opaľovaním. Pre citlivé partie, ako je tvár, pery, uši a dekolt používajte radšej vyšší faktor ako obvykle. Nezabudnite na prikrývku hlavy a kvalitné slnečné okuliare, poprípade UV oblečenie. 

od 10. do 12. hodiny

  • pravidelne sa natierajte ochrannými prípravkami, po každom kúpaní alebo keď sa spotíte. Rozhodne nešetrite množstvom. Platí tu pravidlo, že radšej viac ako menej. Ale pozor, natrieť sa krémom nahrubo neznamená, že ste chránení vyšším faktorom
  • neprekračujte odporúčaný čas na slnku. Na poludnie sa stiahnite do tieňa alebo pod slnečník
  • nikdy nevystavujte priamemu slnečnému žiareniu deti do troch rokov. Deti, ktoré sú staršie ako tri roky, chráňte klobúčikom a tričkom, prípadne slnečnými okuliarmi
  • nezabúdajte na pitný režim

od 12. do 15. hodiny

  • intenzita slnečného žiarenia na poludnie vrcholí, preto ostaňte v tieni

od 15. do 18. hodiny

  • slniečko je už omnoho slabšie, ale chrániť sa stále treba
  • používajte ochranné prostriedky rovnako ako v dopoludňajších hodinách

po 18. hodine

  • vlažná sprcha poskytne úľavu slnkom namáhanej pokožke po celom dni. Ak ste to so slniečkom prehnali, použite upokojujúce telové mlieko, prípravky po opaľovaní alebo zábal z kyslej smotany. Nasledujúce dni odporúčame ostať v tieni, kým sa pokožka úplne neupokojí. Opätovné spálenie kože totiž môže na nej spôsobiť nezvratné zmeny. Väčšina z nich sa prejaví až o niekoľko rokov neskôr.