DETI A SLNKO, KAMARÁTI AJ NEPRIATELIA

Deti sú v prvých rokoch života omnoho zraniteľnejšie ako my, dospelí. O ich pokožke to platí dvojnásobne. Preto svoje ratolesti v žiadnom prípade nenechávajte na slniečku nechránené. Investujete tak do ich budúcnosti.

Jemná, hebká a citlivá, taká je pokožka našich najmenších. Je to spôsobené tým, že je ešte veľmi tenká a nezrelá. Nemá vyvinuté všetky funkcie, ako je to u dospelého človeka. Detská pokožka sa nedokáže brániť proti vonkajším vplyvom a práve opakované spálenia v detskom veku sú štatisticky najčastejšími spúšťačmi rakoviny v dospelosti. Deti a slnko si preto musia svoj vzťah budovať opatrne.

Ako chrániť deti počas letnej dovolenky

Na dovolenke pri mori, by mali byť vaše deti pod omnoho väčším drobnohľadom. Slnko je pri mori omnoho intenzívnejšie a pri povievajúcom vetríku nemusíme vždy pociťovať také teplo, aj preto sa ľahšie spálime. U detí to hrozí dvojnásobne. Do jedného roka ich preto radšej nevystavujte priamemu slnečnému žiareniu vôbec. Staršie deti v čase od 11-tej do 15-tej hodiny len pod podmienkou, že sú dostatočne chránené oblečením a ochranným prostriedkom s SPF 50 alebo 50+.

Počas prvých dní dovolenky nechávajte drobcov na priamom slnku len kratučko, aby si ich pokožka postupne zvykla. Myslite na to, že spáliť sa dá aj v tieni. Oblaky prepúšťajú 70 % slnečného žiarenia a strecha kočíka niekedy až 50 % žiarenia. Betón, odraz lúčov od vody či piesku tento účinok ešte znásobujú. Pokrývka hlavy, ktorá zakrýva aj uši a zatieňuje tváričku, je každopádne nevyhnutnosťou. Aj keď vyvážate dieťa v kočíku alebo s ním sedíte na deke pod stromom. Nič nepokazíte ani vtedy, ak svojim maličkým zaobstaráte špeciálne UV oblečenie.

Natrite svoje deti a slnko nemá šancu

Výber vhodného ochranného prípravku na opaľovanie nechávame na vás, vlastne na vašom dieťati. Najmä malé bábätká nemajú veľmi rady tuhé, ťažké konzistencie krémov, hoci tie na pokožke vydržia najdlhšie a sú aj vodeodolné. Vtedy zvoľte ľahšie mliečko, napríklad v spreji alebo v podobe roll-on, ktorý je praktický a zmestí sa aj do najmenšej kabelky.

0122e873-83e3-46cb-bbda-3d1104f73207png Natierajte na dovolenke svoje deti a slnko nespáli ich pokožku.

Nezabúdajte ochranný prostriedok natierať v dostatočnom množstve, minimálne 30 minút pred slnením a aplikovať opätovne každé dve hodiny a vždy po kúpaní. Venujte zvýšenú pozornosť predovšetkým citlivým partiám, ako sú uši, nos, prsty na nohách či krk. Vždy voľte najvyšší faktor s SPF 50 alebo 50+, a ak je to možné, zamerajte sa na fyzikálne mikropigmentované filtre pred chemickými. Ochranný prípravok pre deti by mal byť bez parfumov a konzervantov.

Koža má pamäť!

Tento výrok nevznikol náhodne. Už sme neraz spomínali, že ak sa človek v detskom veku opakovane spáli, zvyšuje sa uňho riziko rakoviny kože v dospelosti niekoľkonásobne. Ak sa dieťa spáli raz, organizmus si s tým ešte dokáže poradiť, ale ak sa to opakuje niekoľko krát po sebe, bunky už nie sú natoľko schopné regenerácie a novovytvorené bunky „zdedia“ defekt napáchaný na starých bunkách. Ak je poškodenie vážne a na väčšej ploche, počas nasledujúcich rokov života môžu vzniknúť na koži viditeľné zmeny v podobe pigmentových fľakov, výrastkov, vredov a v najhoršom prípade aj rakovina kože.

Poznáte fototyp vášho dieťaťa?

Na to, aby ste vedeli, koľko času môžete s dieťaťom tráviť na slnku, je fajn poznať jeho fototyp. Nemenej dôležité však jej aj zistenie minimálnej erytémovej dávky – MED. Erytémová dávka je množstvo slnečného žiarenia, vyjadrené v minútach, ktoré pokožka „potrebuje“ na to, aby sčervenala (erytém). Pre fototyp č. 2 (druhý najcitlivejší), je to 20 minút. Ak takúto pokožku ošetríme faktorom s SPF 20, teoreticky jeho pobyt na slnku môžeme predĺžiť až na 400 minút. Pre väčšiu bezpečnosť však dermatológovia odporúčajú skrátiť dobu na slniečku na 60 % z povoleného času.

Prvá pomoc pri spálení detskej pokožky

Vzťah - deti a slnko sa môže ľahko zmeniť na nepriateľstvo. Deti si totiž neuvedomujú, čo im na priamom slnku hrozí. Ak ste to nesprávne podchytili a pokožka vášho dieťaťa je po celom dni na pláži červená ako rak, treba okamžite zasiahnuť. V prípade mierneho spálenia postačí aplikovať vhodný SOS krém či mlieko po opaľovaní s obsahom pantenolu alebo aloe vera. Ak je poškodenie závažnejšie, skúste vlažnú sprchu a dieťaťu prikladajte na spáleniny studené obklady zo zeleného čaju. Upokojujúco pôsobí aj zábal z jogurtu či kyslej smotany, ktorý necháme pôsobiť 10 minút.