Zdravé opaľovanie? Podporte pokožku stravou

Vedeli ste, že podporiť „zdravé“ opálenie môžete nielen doplnkami výživy, ale aj konzumáciou niektorých potravín? Skúste to s rajčinami, levanduľou či s malinovým olejom.

Dermatológovia by mohli namietať, že zdravé opaľovanie neexistuje. Ak sa ale slnečným lúčom vystavujete s rozumom, v správnom čase a nepreháňate to, môžete si naplno užívať jeho zdravotné benefity. Samozrejme, vždy pod ochrannými krídlami kvalitných prípravkov na opaľovanie, poprípade s podporou doplnkov výživy. Bez ohľadu na to, aký ste fototyp, prirodzenú ochranu môžete nájsť aj v niektorých potravinách či bylinkách. Namixujte si svoje vlastné letné menu pre bronzovú pokožku.

Ochrana zvnútra

Vo vašom letnom jedálničku by nemali chýbať potraviny bohaté na antioxidanty. Tie majú totiž prirodzenú schopnosť ochrániť pokožku pred nebezpečným UVA a UVB žiarením ,,zvnútra“. 

Rajčiny a červený melón

Paradajky, ktorých je momentálne všade dostatok, môžeme pokojne označiť za „neviditeľný  opaľovací krém“. Podľa štúdie publikovanej v časopise Journal of British Dermatology boli ženy, ktoré zjedli jednu či dve paradajky denne, chránené pred spálením v podstatne väčšej miere ako tie, ktoré ich nejedli. Za ich výnimočné vlastnosti môže lykopén, ktorý chráni bunky pred preniknutím UVB a UVA žiarenia a predchádza tvorbe rakoviny. Lykopén obsahuje aj červený melón a nachádza sa vo väčšine červeného ovocia a zeleniny.

Mrkva

Pre krásne opálenie je ideálne zjesť denne šesť mrkiev. Najlepšie je začať niekoľko mesiacov pred začiatkom leta, aby ste telo zásobovali betakaroténom. Toto množstvo mrkvy obsahuje až 30 miligramov betakaroténu, antioxidantu, ktorý regeneruje bunky poškodené vplyvmi vonkajšieho prostredia. Predchádza spáleniu pokožky a napomáha rovnomernému a bezpečnému opaľovaniu.

Horká čokoláda

Ak patríte ku čokoholikom, máme pre vás dobré správy. Kvalitná horká čokoláda s vysokým obsahom kakaa by mala byť povinnou súčasťou letného jedálnička každého milovníka slnka. Flavonoidy obsiahnuté v kakau významne podporujú ochrannú schopnosť pokožky, zlepšujú jej odolnosť proti UV žiareniu a mikrocirkuláciu v pokožke.

 Untitled-10pngAj s čokoládou dosiahnete zdravšie opálenie. Ale všetko s mierou! Zdroj: shutterstock.com

Zelený a čierny čaj

Štúdie ukázali, že u ľudí, ktorí vypijú aspoň jednu šálku zeleného alebo čierneho čaju denne, sa významne znižuje riziko vzniku melanómu. Polyfenoly zabraňujú rozširovaniu rakoviny, pretože znižujú prísun krvi do zasiahnutých oblastí. Antioxidanty v zelených a čiernych čajoch zároveň chránia a opravujú poškodené bunky.

Zelená listová zelenina

Pravidelná konzumácia listovej zeleniny zohráva dôležitú úlohu v prevencii vzniku kožných nádorov. Látky v zelených listoch špenátu či byliniek znižujú riziko opakovaného výskytu rakoviny kože u vyliečených pacientov.

Prečítajte si tiež náš článok: Opaľovanie: všetko, čo by ste mali vedieť

Bylinky podporia aj zregenerujú pokožku

Bylinky, rovnako, ako potraviny, môžu dopomôcť ku krásnej bronzovej pokožke a chránia ju pred škodlivým žiarením. Máme pre vás pomôcku: skúste si všímať tie, ktoré sa pridávajú do klasických pleťových krémov. Hoci v kozmetických prípravkoch sa väčšinou používajú len stopové množstvá, vy ich prírodnú silu môžete využiť naplno.

Levanduľa

Extrakt alebo olej z levandule potláča voľné radikály UV žiarenia. Táto jemná fialová rastlinka má  okrem toho aj nádhernú vôňu a upokojujúce účinky. Ideálna voľba pri úpale.

Rozmarín

Rozmarínový olej pomáha bojovať proti negatívnym dopadom UV žiarenia na pokožku. Zároveň pomáha aj upokojiť a rýchlo zregenerovať slnkom spálenú kožu.

Slamienky

Tieto romantické drobné kvietky sú bohaté na účinné látky, ktoré pomáhajú obnoviť poškodené bunky a ochrániť ich pred škodlivými vplyvmi prostredia. A ak sa spálite, extrakt so slamienky má rýchle hojivé a regeneračné účinky.

Zdravé opaľovanie a prírodné panenské oleje

Prírodné, za studena lisované oleje dokážu zázraky! Máme šťastie, že je ich na pultoch špecializovaných predajní a bio obchodov čoraz viac a my si môžeme vybrať kvalitné a čisté produkty. Tak sa vyberte na lov a prineste si domov ten, ktorý vám vonia najviac. Najúčinnejší je olej zo semienok červených malín. Má pomerne vysoký ochranný faktor. Jeho výška závisí od kvality oleja, no je isté, že nič tak účinné proti slnku v prírode nenájdete. Je dokonca vhodný na ošetrenie pokožky s psoriázou alebo s ekzémami a ochráni vás aj pred UVA aj UVB žiarením.

Untitled-11pngAk chcete podporiť zdravé opaľovanie prirodzenou cestou, malinový olej je to najlepšie. Zdroj: shutterstock.com

Podobne je na tom olej z mrkvových semien či olej z pšeničných klíčkov. Obsahuje vitamíny E, K a B a chráni pokožku pred voľnými radikálmi. Regeneruje poškodenú kožu a obsahuje mnoho minerálov, ktoré jej zabezpečia zdravé opaľovanie. Kokosový olej má takisto ochranný faktor a je vhodný na zvláčnenie pokožky. Na pláži ho môžete skvele využiť na ochranu vlasov pred škodlivými vplyvmi slnka a vody.

Dôležité upozornenie: Panenské oleje odporúčame len ako doplnkové prípravky ku klasickým ochranným prostriedkom na opaľovanie. Nikdy nezabúdajte na účinnú ochranu svojej pokožky pred slnkom. Zdravé opaľovanie dosiahnete kombináciou zdravej diéty, vyváženého množstva vitamínových doplnkov a účinnej ochrany vo forme overených prírodných olejov a opaľovacích krémov.