OPAĽOVANIE V TEHOTENSTVE ÁNO, ALE …

Prežiť tehotenstvo v tieni? Ani vy si to neviete predstaviť?! Opaľovanie počas tehotenstva môže byť úplne v pohode. Stačí len dodržiavať pár zásad.

Mnoho žien v radostnom očakávaní sa počas leta zo strachu, že by mohli ublížiť dieťatku, úplne vyhýba slnku. Úplne zbytočne. Samozrejme, celodenné opaľovanie v tehotenstve ešte nikomu neprospelo, a už vôbec nie tehotnej žene. Pri správnom dávkovaní a kvalitnej ochrane si ale hodinku, dve „na výslní“ môžete dovoliť.

Opaľovanie v tehotenstve má svoj čas

Najdôležitejšie je vyhýbať priamemu slnku od 11-tej do 15-tej hodiny. Pre tehotnú ženu je ideálne opaľovať sa ráno alebo podvečer. Pokrývku hlavy a slnečné okuliare považujeme za nevyhnutnosť a ochranný prostriedok na opaľovanie s čo najvyšším faktorom tiež, minimálne však 30 SPF.

Pozor na prehriatie!

Úplne bez obáv však pri opaľovaní predsa len ostať netreba. Ak chcete mať istotu, že ozaj chránite seba aj bábätko, odporúčame v extrémnych horúčavách radšej slnenie úplne oželieť. Ide  najmä o to, aby nedošlo k prehriatiu organizmu matky. Pri prehriatí nad 38,5 °C totiž môže dôjsť k poškodeniu mozgu nenarodeného bábätka.

Chcete rásť ako z vody?

Príjem tekutín by ste počas tehotenstva mali zvýšiť dvojnásobne, pretože „smädný“ bude aj váš potomok, nielen vy. Pravidelne si dopĺňajte tekutiny, pite radšej častejšie v malých dávkach. Tehotná žena sa viac potí a rýchlejšie dýcha, čo spôsobuje väčšiu stratu tekutín. Pri extrémne vysokých teplotách to môže byť pre tehotné naozaj nebezpečné. Nedostatočná hydratácia organizmu totiž znamená znížený prietok krvi v maternici, a tým pádom aj plodu, čo môže mať za následok nedostatočné okysličenie organizmu bábätka.

NUBIANTehotnepng

Opaľovanie v tehotenstve musí zniesť najprv pokožka

Tá je pochopiteľne o dosť citlivejšia, ako sme bežne zvyknutí. Je to spôsobené čiastočne zvýšenou telesnou teplotou v období tehotenstva, ale aj hormonálnymi zmenami, ktoré sa v tele ženy počas tehotenstva dejú. Pokožka je vtedy náchylnejšia k poškodeniam, spáleniu, či pigmentovým škvrnám. Aj z týchto dôvodov nebýva opálenie počas gravidity rovnomerné.

Ak sa túžite v tomto období opáliť „bez následkov“ vyberte si kvalitný opaľovák. Pozor však dávajte na samoopaľovacie prípravky! Viaceré z nich obsahujú látku dihydroxyacetón, ktorá sa vstrebáva do krvi cez pokožku. Takto sa dostáva cez placentu aj k plodu. Negatívne účinky sa síce zatiaľ štúdiami nepotvrdili, ale pre istotu odporúčame počkať s ich aplikáciou až do druhého trimestra.

Kyselina listová na ústupe

V tehotenstve, predovšetkým v prvých dvoch trimestroch, sa tehotným ženám odporúča užívať kyselinu listovú. Počas leta, kedy sme vystavení intenzívnejšiemu slnečnému žiareniu, dochádza v organizme k jej poklesu. Preto je veľmi dôležité zásoby kyseliny listovej dopĺňať. Jej dlhodobý nedostatok môže byť príčinou niektorých vrodených vád plodu.

Prečítajte si tiež: Zdravé opaľovanie? Podporte pokožku stravou

Vyvarujte sa extrémom

Každý extrém je škodlivý, opaľovanie v tehotenstve nevynímajúc. Ale ani úplné vyhýbanie sa slniečku nie je pre zdravie budúcej mamičky a jej dieťatka prospešné. Doprajte si preto denne pár príjemných chvíľ slnečného kúpeľa. Slnko pozitívne vplýva aj na psychiku, a tá je v tehotenstve zo všetkého najdôležitejšia.