OPAĽOVANIE: VŠETKO, ČO BY STE MALI VEDIEŤ

Vďaka slnku vo svojej koži

Slnko je dobrý sluha ale zlý pán. Preto by sme vystavovanie sa jeho lúčom nemali brať na ľahkú váhu. Áno, je skutočne vedecky dokázané, že slnečné lúče v primeranom množstve priaznivo ovplyvňujú našu imunitu i duševný stav. Cez leto omnoho menej ľudí trpí depresiami a zlou náladou. Okrem toho má opaľovanie pozitívny vplyv na organizmus pri nedostatku vitamínu D a pri liečbe rachitídy u detí. Na druhej strane, ak to so slnením preháňame, môže to na našej pokožke i celkovom zdraví zanechať neblahé následky. Pokožka si totiž všetko veľmi dobre pamätá.

A ako vlastne opaľovanie vplýva na pokožku?

Akonáhle vystavíte svoju pokožku slnečnému žiareniu, začína sa okamžite brániť. Bunky, zvané melanocyty sa aktivizujú a produkujú kožný pigment melanín. Ten pohlcuje niektoré škodlivé zložky slnečného žiarenia, takže koža je prirodzene chránená. To však, samozrejme, nestačí, a ak by ste sa nenatreli ochranným opaľovacím prostriedkom, po čase by ste sa mohli spáliť alebo si spôsobiť alergie či pigmentové škvrny. Najväčšími strašiakmi pre pokožku sú UVA a UVB žiarenie. Kým UVB preniká len do najvrchnejších vrstiev pokožky a práve vďaka nemu sa opálime, UVA žiarenie preniká hlbšie a jeho pôsobenie sa často prejaví až po rokoch. Spôsobuje predčasné starnutie kože a ak je ho naozaj príliš, môže vyústiť až do rakoviny kože, či negatívne ovplyvniť imunitu. Treba sa mať pred ním obzvlášť na pozore, pretože preniká aj cez sklo. Odporúčame sa preto chrániť aj počas jazdy autom, či pri práci v presklenej kancelárii. 

Nubian blogArtboard 2png Opaľovanie s ochranným SPF faktorom a bez neho je rozdiel.

Kedy a ako dlho sa opaľovať?

Na túto otázku neexistuje jednoznačná odpoveď. Faktorov, ktoré musíme zohľadniť, je veľa – od fototypu pokožky a veku, cez podnebie až po činnosť, ktorej sa práve venujeme. Inými slovami, inak sa opáli Stredoeurópan pri surfovaní na vode a inak mulat pri jazde v kabriolete. Všeobecné pravidlo však hovorí, že ideálny čas na opaľovanie je doobeda do 11-tej hodiny a poobede po 15-tej, samozrejme, vždy s patričnou „ochranou“.

Ideálne je s opaľovaním začať postupne už v jarnom období, aby si pokožka zvykla a neskôr v lete sa nespálila. Natierať sa ochranným prípravkom treba už od prvých májových dní. Vtedy je slnečné žiarenie veľmi intenzívne a naša pokožka naň nie je dostatočne pripravená.

Kto by si mal dávať na slnko pozor

Nie každý dostal do vienka pokožku, ktorá je schopná dostatočne sa brániť voči vplyvom slnečného žiarenia. Tou najcitlivejšou skupinou sú pochopiteľne albíni a ľudia patriaci k fototypu č. 1 (svetlá koža, ryšavé alebo svetlé vlasy, pigmentácie na koži, modré alebo zelené oči, pokožka sa ľahko spáli). Obzvlášť citlivé na pôsobenie slnečného žiarenia sú malé deti, ktoré by ste do troch rokov nemali vystavovať priamemu slnečnému žiareniu okolo poludnia vôbec.

Dlhý pobyt na slnku príliš neprospieva ani tehotným ženám. Na pozore sa treba mať aj vtedy, ak užívate antibiotiká či antihistaminiká, pretože tie zvyšujú citlivosť pokožky na ultrafialové žiarenie. Opaľovanie sa vôbec neodporúča ani po niektorých dermato-kozmetických zákrokoch, či s čerstvým tetovaním. Športovci takisto nie sú bez rizika. Prostriedok s najvyšším faktorom by mali určite používať lyžiari, vysokohorskí turisti a všetci tí, ktorí sa venujú vodným športom.

Olej, mlieko alebo krém na opaľovanie

Ponuka prípravkov na opaľovanie je dnes naozaj pestrá. Ak sa pri výbere nechcete „popáliť“, všímajte si tieto základné charakteristiky:

  • SPF – ochranný faktor označuje koľkonásobne dlhšie môžete zotrvať na slnku bez spálenia oproti tomu, keby ste sa opaľovali nechránení
  • vyberajte si prípravky na opaľovanie, ktoré chránia pred UVB aj UVA žiarením
  • okrem ochrany by prostriedky mali aj hydratovať, či spĺňať anti-agingovú funkciu. Obsah D-panthenolu (provitamín B), betakaroténu, vitamínov, či rastlinných olejov a bylinných výťažkov je preto vždy plus
  • nakoľko je odolný voči vode, potu a piesku
  • mlieko, pena, olej alebo dokonca suchý olej na opaľovanie, každá konzistencia má svoje pre a proti, rozhodnutie väčšinou súvisí s pocitom, ktorý na pokožke konkrétny prostriedok zanechá
  • balenie a možnosti aplikácie bývajú často zásadným kritériom: menšie tuby sú vhodné do kabelky, rodinné balenia majú svoje pevné miesto v plážových taškách, vďaka svojej praktickosti sa čoraz väčšej obľube tešia spreje, či roll-on prípravky

Ak máte záujem o podrobnejšie informácie o jednotlivých kritériách, prečítajte si našich 5 tipov, ako si vybrať prípravok na opaľovanie.

Ak to na slnku predsa len preženiete

O pokožku po opaľovaní sa treba dôkladne postarať. Upokojiť ju, regenerovať a hydratovať.  Vtedy je najlepšie siahnuť po prípravkoch po opaľovaní s obsahom pantenolu, alantoínu či aloe vera. Obľúbené sú najmä ľahučké peny, gély a mlieka, ktoré sú veľmi príjemné na aplikáciu a dobre sa vstrebávajú.