Article Image

Na opaľovanie v soláriu radšej zabudnite

Túžite po nádherne bronzovej pokožke a chystáte sa navštíviť solárium? Vôbec vám to neodporúčame. Počkajte si radšej na prvé jarné lúče a opáľte sa prirodzene.

Prvé solárium uzrelo svetlo sveta v roku 1920 a okamžite sa stalo populárnym predovšetkým v Škandinávii. Odvtedy vznikli stovky tisícok solárnych štúdií po celom svete a prešli mnohými zmenami. Ich žiarenie sa zintenzívnilo, začali opaľovať rýchlejšie, vznikli turbosoláriá. Najväčšej obľube, napriek neustálej intervencii mnohých medzinárodných zdravotníckych organizácií, sa tešia ešte stále predovšetkým u žien vo veku od 16 do 25 rokov, ktoré soláriá využívajú, aby vyzerali lepšie, aby „pripravili“ svoju pokožku na dovolenku alebo zo zdravotných dôvodov. Avšak mnohými od seba nezávislými štúdiami bolo opakovane preukázané, že obľúbené solárko pokožke škodí, spôsobuje jej starnutie a môže vyvolať aj rakovinu kože.

Škodlivejšie ako sme si mysleli

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (World Health Organisation) je opaľovanie v soláriu rovnako škodlivé ako fajčenie. Soláriá produkujú UVA a UVB žiarenie, podobne ako slnko, ale jeho intenzita je približne rovnaká, ako keby ste sa opaľovali na pravé poludnie v tropickom pásme. Pravidelným používaním solária môžu dokonca nastať aj zmeny DNA v kožných bunkách. Toto poškodenie môže neskôr vyústiť do rakoviny kože. Okrem toho sa v soláriu dokážete spáliť. V dôsledku jeho častého používania rýchlejšie starne vaša pokožka a môžete si dokonca spôsobiť zápal očí alebo oslabiť imunitu.

Otvorené solárium, v ktorom sa môžete opaľovať poležiačky. Izba je celá vysvietená načerveno. Podľa WHO opaľovanie v soláriu zdraviu našej pokožky vôbec neprospieva. Obrázok zdroj: shutterstock.com

Ohrození sú najmä mladí

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácii (WHO) sa riziko vzniku melanómu zvyšuje, ak ste solárium používali ako neplnoletí a často. Štúdie ukázali, že u osôb, ktoré sa opaľovali v soláriu minimálne raz za život, je riziko vzniku melanómu o 20 % vyššie ako u ľudí, ktorí solárium nikdy nenavštívili. Prvé použitie solária pred 35. rokom života toto riziko zvyšuje dokonca o 59 %.

Opaľovanie v soláriu vás pred spálením na dovolenke neochráni

Ak ste sa kdekoľvek dočítali, že vďaka soláriu bude vaše opálenie „zdravšie“, nie je to pravda. A nefunguje ani ako príprava pokožky na opaľovanie sa na dovolenke. Opálenie v soláriu totiž zodpovedá sotva SPF 3 a minimálny faktor v ochranných prostriedkoch na opaľovanie je 15 SPF. Omnoho zdravšie a efektívnejšie pre pokožku je, ak sa opaľujete týždeň na prirodzenom slnku. Pár minút v niekoľkých intervaloch, vďaka čomu budete na dovolenke omnoho lepšie znášať slnko.

Ak pred letom chcete pripraviť svoju pokožku na ostrejšie slnečné lúče, prečítajte si náš článok: Príprava na opaľovanie pred letom

Svet bojuje zákazmi a reguláciami

Po tom, čo sa potvrdili štúdie o tom, že používanie solárií zvyšuje riziko melanómu o 16 -20%, sa niektoré krajiny rozhodli ich používanie výrazne regulovať. Od roku 1997 je napríklad používanie solárií zakázané osobám mladším ako 18 rokov v niektorých amerických štátoch, komerčné používanie solárií bolo úplne zakázané v Brazílii v roku 2009, v Austrálii v roku 2015. V rámci Európskej únie bolo prvou krajinou, ktorá zakázala v roku 1997 požívať soláriá neplnoletým osobám Francúzsko. Podobné opatrenia si osvojili aj v Rakúsku, Belgicku, Írsku, Portugalsku, Španielsku a vo Veľkej Británii. V Írsku okrem toho zakázali prevádzkovateľom solárií aj lákanie nových zákazníkov na zľavy „happy hours“.

Na opaľovanie v soláriu reagovala aj móda

Po tom, čo vyšli najavo fakty o zvýšenom výskyte rakoviny v dôsledku používania solárií sa začali ozývať aj hlasy verejnosti. Výbornou podporou bola v roku 2012 iniciatíva britskej modelky Kate Moss a jej modelingovej agentúry, ktorá sa snažila presvedčiť ľudstvo o tom, že opálenie už dávno nie je IN. Pridalo sa ďalších 11 modelingových agentúr, ktoré sa rozhodli, že na predvádzacie móla nepustia žiadnu modelku, ktorá používa solárium alebo je viditeľne neprirodzene opálená. Napriek tomu však počet používateľov solárií neklesol. Okrem toho navyše vzrástol výskyt malígnej formy melanómu. Napríklad vo Veľkej Británii je štvornásobne vyšší. V súčasnosti je melanóm druhou najčastejšou formou rakoviny vo vekovej skupine 15-34 rokov.

Sú zdravotné indikácie výnimkou?

Mnoho ľudí s kožnými problémami, ako je psoriáza, vitiligo či akné, navštevuje solária s tým, že im ich pôsobenie pomáha zbaviť sa prejavov chorôb. Pravda je však taká, že na fototerapiu bežné solária nie sú vhodné. Na tieto účely sa používajú špeciálne fotolampy s optimálnou vlnovou dĺžkou UVB 311 nm.

Blogy

Poradíme, ako sa starať o pokožku, keď sa ochladí

Niekoľko jednoduchých návykov a zásad, ako sa starať o pokožku na jeseň a v zime, vám pomôže predísť malým nepríjemnostiam, ale aj vážnejším ochoreniam. Po lete, kedy bola pokožka najviac vystavená slnečnému žiareniu, [...]

Fitzpatrickov test ukáže citlivosť vašej pokožky

Fitzpatrickov test resp. klasifikáciu typov pokožky vyvinul lekár z Harvardskej Univerzity, Thomas Fitzpatrick v roku 1975 a dermatológovia ju používajú dodnes. V teste sa zohľadňuje genetická predispozícia a reakcia pokožky na slnko. Výsledky testu vám [...]

Exkluzívne ponuky, odborné rady a tipy na tvoj e-mail