Article Image

Spálená pokožka je riziko. Čo robiť, keď sa spálite

Z dovolenky si zvykneme ako suvenír priniesť aj krásnu bronzovú pokožku. Ale čo ak sa vám opaľovanie vymkne spod kontroly? Ako ošetriť popáleniny od slnka?

Poznáte to. Vyberiete sa na pláž, natriete sa, okúpete a ... zabudnete sa opätovne natrieť. Prípadne zaspíte počas obeda na priamom slnku. A večer to príde. Spálená pokožka je celá červená a každé kamarátske potľapkanie po ramenách neznesiteľne bolí. Ak sa na vašej pokožke nebodaj objavia pľuzgiere, chce to okamžitú pomoc!

Ak je spálenie iba mierne a prejavuje sa začervenaním pokožky (popálenina 1. stupňa), zvyčajne stačí naniesť trocha pantenolovej masti alebo mlieka po opaľovaní. V ťažších prípadoch, kedy spálenie presiahne 10 % povrchu tela a objavia sa pľuzgiere (popálenina 2. stupňa), neváhajte navštíviť lekára alebo vyhľadať inú odbornú pomoc.

Aj slnkom sa môžete otráviť

Prvé príznaky spálenej pokožky sa objavujú po 2 až 6 hodinách po slnení a dôsledky sa naplno prejavia po 12 až 24 hodinách. Do 4 až 7 dní po spálení sa zvyčajne začne spálená pokožka olupovať. Pri ešte vážnejších prípadoch hovoríme o otrave slnkom. K jej príznakom patrí pálivý pocit na pokožke a pľuzgiere. Často sa k nim pridruží aj celková dehydratácia organizmu, elektrolytická nerovnováha, bolesti hlavy a niekedy dokonca aj infekcia, ktorá celý stav výrazne komplikuje. V najhorších prípadoch dokonca môže dôjsť k šoku a dokonca aj smrti.

Spálená pokožka sa zvykne 4-7 dňoch olúpať. Čo robiť keď sa spálite na slnku? Do 4 - 7 dní sa spálená pokožka zvykne olúpať. Zdroj: shutterstock.com

Príznaky, ktoré určite neignorujte:

  • zimnica
  • horúčka
  • zvracanie a strata vedomia
  • príznaky ako pri chrípke
  • veľké pľuzgiere naplnené tekutinou
  • početné vyrážky v dôsledku alergie na slnko

Pozor na opakované spálenie pokožky!

Podľa štúdie Nadácie pre rakovinu kože (Skin Cancer Foundation), stačí spáliť sa jeden krát počas detstva alebo dospievania a riziko vzniku melanómu sa zvýši dvojnásobne. A to isté platí, ak sa spálite viac ako päť krát kedykoľvek počas vášho života. 

Ako sa ošetruje spálená pokožka

Ak už sa raz spálite, neexistuje liek, ktorý by vás zbavil dôsledkov. Môžete len zmierniť jeho prejavy. Existuje niekoľko spôsobov, ako zabezpečiť prvú pomoc:

  1. Pripravte si studený kúpeľ, osprchujte sa vo vlažnej vode alebo si na postihnuté miesta priložte na 10 - 15 minút niekoľko krát za deň studený obklad. Do vody môžete pridať aj trocha sódy bikarbóny. Pomôže vám to zmierniť bolesť. Po kúpeli aplikujte krém po opaľovaní s obsahom D-pantenolu. Dôležité je pokožku dôkladne hydratovať. Z prírodných olejov je na tieto účely vynikajúce bambucké maslo alebo siahnite po prípravkoch, ktoré ho obsahujú.
  2. Ak nemáte na pokožke pľuzgiere, môžete naniesť hydratačný krém alebo gél na zmiernenie pálenia a svrbenia. Obľúbeným liečivom je aloe vera gél, ktorý má silné protizápalové účinky. Dermatológovia na akútnejšie stavy spálenia slnečným žiarením predpisujú aj hydrokortizonové maste.
  3. Ak máte ťažšiu formu spálenia a na pokožke sa vám vytvoria veľké pľuzgiere, obviažte si ich suchými obväzmi, aby ste predišli infekcii. Neváhajte vyhľadať pomoc alebo radu odborníka.
  4. Neumývajte si spálenú pokožku mydlom. Ak predsa musíte, použite hypoalergénne prípravky alebo iba čistú vodu.
  5. Pite dostatok tekutín. Pri silnom spálení je veľmi častá aj dehydratácia organizmu.
  6. Obliekajte si voľné oblečenie z prírodných materiálov ako je bavlna alebo hodváb.
  7. Dávajte pozor na príznaky infekcie, ako je výrazné začervenanie kože, horúčka, silnejúca bolesť, mokvajúce pľuzgiere.
  8. Pozor na vazelínu, benzokaín, lidokaín alebo maslo! Tieto „liečivá“ nikdy nenanášajte na spálené miesta, nakoľko môžu stav ešte zhoršiť.

Prečítajte si tiež: Pozor na pigmentové škvrny a pehy!

Najlepším riešením problému spálená pokožka je prevencia

Prvým a najdôležitejším bodom v prevencii pred spálením pokožky je nevystavovať sa na priamom slnku príliš dlho bez použitia ochranného prostriedku. V čase od 10.00 do 15.00 h sa na slnku zdržujte iba minimálne. Hoci podľa najnovších poznatkov sa odporúča vystaviť sa priamemu slnečnému žiareniu práve počas poludnia na 10 minút, a to bez použitia akejkoľvek ochrany (kvôli doplneniu vitamínu D do tela). Rozhodne to ale nepreháňajte! Zdravé opaľovanie môžete podporiť aj vyváženou stravou.

Chrániť sa môžete takisto oblečením (na trhu nájdete slušný výber aj špeciálnych kúskov s SPF), vhodnou pokrývkou hlavy a slnečnými okuliarmi. Pri voľbe ochranného prostriedku na opaľovanie nezabúdajte vybrať taký, ktorý vás ochráni nielen pred UVB ale aj pred UVA žiarením.

Blogy

Poradíme, ako sa starať o pokožku, keď sa ochladí

Niekoľko jednoduchých návykov a zásad, ako sa starať o pokožku na jeseň a v zime, vám pomôže predísť malým nepríjemnostiam, ale aj vážnejším ochoreniam. Po lete, kedy bola pokožka najviac vystavená slnečnému žiareniu, [...]

Na opaľovanie v soláriu radšej zabudnite

Prvé solárium uzrelo svetlo sveta v roku 1920 a okamžite sa stalo populárnym predovšetkým v Škandinávii. Odvtedy vznikli stovky tisícok solárnych štúdií po celom svete a prešli mnohými zmenami. Ich žiarenie sa zintenzívnilo, [...]

Exkluzívne ponuky, odborné rady a tipy na tvoj e-mail