Article Image

Poradíme, ako sa starať o pokožku, keď sa ochladí

Na jeseň a počas zimy dostáva organizmus zabrať a pokožka azda najviac. Ak však viete, čo robiť, nemusí to tak byť. Stačí len zvoliť správny prístup.

Niekoľko jednoduchých návykov a zásad, ako sa starať o pokožku na jeseň a v zime, vám pomôže predísť malým nepríjemnostiam, ale aj vážnejším ochoreniam. Po lete, kedy bola pokožka najviac vystavená slnečnému žiareniu, je naozaj veľmi dôležité nechať si ju skontrolovať u kožného lekára. Ten vďaka špeciálnemu prístroju – dermatoskopu, dokáže spoľahlivo odhaliť akékoľvek zmeny na pokožke, ako sú napríklad hyperpigmentácie alebo zmeny farby, veľkosti či tvaru znamienok. Prvotnú diagnostiku si môžete dokonca urobiť aj vy doma. Svoje prípadné podozrenia, ale určite prekonzultujte s lekárom.

Svojpomocná kontrola znamienok

Existuje súbor pravidiel „ABCDE“, ktoré vám pomôžu zistiť, či máte znamienka v poriadku. Ak spozorujete ktorýkoľvek z nasledujúcich príznakov, okamžite navštívte kožného lekára.

A – asymetrickosť – znamienko je nesúmerné alebo sa jedna polovica výrazne odlišuje od druhej

B – border (hranica) – okraje znamienka sú neohraničené (ohraničenie je neostré)

C – colour (farba) – znamienko má dve alebo viac farebných oblastí

D – diameter – znamienko má v priemere viac ako 6 mm

E – elevácia – znamienko vystupuje nad povrch pokožky, je hrboľaté a mení sa

Hydratujte už v sprche

To, že časté používanie sprchových gélov vysušuje pokožku už dávno viete, ale možno ste netušili, že v zimnom období je pokožka suchšia ako počas letných mesiacov. Preto spravíte lepšie, ak siahnete po krémovejších verziách sprchových prípravkov. Pena je vhodnejšia ako sprchový gél. No úplne najlepšie urobíte, keď na umývanie pokožky začnete používať tuhé prírodné mydlo s obsahom olejov. Vynikajúce sú olivové, kokosové mydlo alebo mydlo s obsahom kakaového masla. Pokožka po nich ostáva vláčna a hydratovaná. Niekedy dokonca nie je po sprchovaní potrebné použiť už ani hydratačné mlieko. 

Telové mydlá s olivovým alebo kokosovým olejom, či dokonca kokosovým maslom výborne hydratujú pokožku. Obrázok zdroj: shutterstock.com

S pílingom opatrne

Aplikácia pílingu a masky tváre sa zvyčajne odporúča aspoň raz do týždňa. Ak ale máte citlivú pokožku, ktorá má sklony k vysušovaniu, v chladných mesiacoch, siahajte po jemnejších formách. Takisto sa vyhnite tonikám s obsahom alkoholu alebo astringentných zložiek. Vymeňte ich za jemné odličovacie mlieka. Kaolínovú masku nahraďte hĺbkovo hydratačnou.

Stavte na prírodné oleje

Hydratácia pokožky je dôležitá po celý rok, ale hydratačné prípravky, ktoré ste používali počas jari a leta vám v chladných mesiacoch neurobia rovnakú službu. Keď je teplo, je vhodné používať hydratačné krémy, ktorých základ tvorí voda. V zimných mesiacoch potrebuje vaša koža skôr oleje, pretože tie vytvárajú na nej ochranný film, ktorý dokáže udržať viac vlhkosti Oleje si starostlivo vyberajte a zvoľte radšej nekomedónnu formu, napríklad avokádový olej, mandľový olej alebo olej z prvosienky. A ešte malý zlepšovák: najlepší čas pre hydratovanie pokožky je hneď po sprche, keď je ešte stále trocha vlhká od vody.

Ako sa starať o pokožku na jeseň a v zime

Hoci leto je už nenávratne preč, na jeseň sem-tam ešte slnečné lúče pošteklia naše tváre. Počas babieho leta je ideálne chrániť si pleť ochranným prostriedkom s SPF 15. Ale pozor na zimné mesiace, predovšetkým, ak sa chystáte na hory. Sneh odráža až 80 percent UV žiarenia, a ak si nechránené časti pokožky nenatriete krémom na opaľovanie, riskujete silné spálenie. Nezabúdajte ani na pery a dbajte o to, aby bol opaľovací krém zároveň aj hydratačný. Aplikujte ho 30 minút predtým, ako vyjdete na svah.

Aj pobyt na jarnom slnku má svoje špecifiká. Ak sa chcete dozvedieť, ako sa starať o pokožku na jar, prečítajte si náš článok: Ochrana pred slnkom počas športovania

Aj nohy si zaslúžia vašu pozornosť

Len preto, že sú ukryté v topánkach, ešte neznamená, že ich máme zanedbať. Pamätajte, že to, čo nespravíte pre svoje nohy počas zimy, to sa vám vypomstí v lete. Nezabúdajte na pravidelnú pedikúru, majte vždy po ruke píling na nohy a doprajte im z času na čas voňavý, uvoľňujúci kúpeľ. Ošetrujte ich mastnými prípravkami s obsahom glycerínu alebo vazelíny.

Ruky si to odnesú najviac

Aj vy ste si všimli, ako pokožka vašich rúk počas zimy trpí? Chladné počasie a fakt, že ruky sú najdlhšie odhalenou časťou tela počas roka, a teda si užijú aj najviac UV žiarenia, im na kráse veru nepridáva. Investujte do kvalitného krému na ruky a ošetrujúceho prípravku na „kožičku“ okolo nechtov.

Pokožka rúk býva v chladnom období najzaťažovanejšia. Viete, ako sa starať o pokožku svojich rúk? Obrázok zdroj: shutterstock.com

Zadovážte si zvlhčovač vzduchu

Možno ste si všimli, že v čase vykurovacej sezóny je vaša pleť omnoho suchšia ako po zbytok roka. Potrebnú vlhkosť môžete svojej pokožke zabezpečiť nielen kvalitnými hydratačnými prípravkami, ale aj zvlhčovaním vzduchu. Ak vám neostali financie na zvlhčovač, pomôžu aj vlhké uteráky, ktoré prevesíte cez radiátor alebo niekoľko difúzerov, ktoré navyše vďaka éterickým olejom krásne prevoňajú vašu domácnosť.

Vyhnite sa horúcim kúpeľom

Iste, po celodennej lyžovačke alebo pobyte v mrazivých podmienkach, padne horúci kúpeľ dobre každému, ale pleti veru neprospeje. Horúca voda totiž narúša lipidovú bariéru kože, čím ju pripravuje o potrebnú vlhkosť. Lepšie urobíte, ak si do vane napustíte miesto vriacej iba vlažnú vodu. Ak do nej pridáte navyše ovos alebo sodu bicarbonu, upokojíte aj chladom namáhanú pokožku. Po každom kúpeli použite vhodné hydratačné mlieko. Pokiaľ je to potrebné, aplikáciu zopakujte po pár hodinách.

Blogy

UV žiarenie ovplyvňuje naše správanie aj zdravie

Našim „protivníkom“ je UV žiarenie. Ide o časť svetelného spektra s príslušnou vlnovou dĺžkou. Tak napríklad hodnoty viditeľného spektra svetla sa pohybujú v rozmedzí od približne 400 nm do 750 nm. Žiarenie [...]

Exkluzívne ponuky, odborné rady a tipy na tvoj e-mail