Article Image

Fitzpatrickov test ukáže citlivosť vašej pokožky

Nasledujúci test vám dá odpoveď na otázku, aký typ pokožky máte a ako sa vo vašom prípade chrániť pred slnkom.

Fitzpatrickov test resp. klasifikáciu typov pokožky vyvinul lekár z Harvardskej Univerzity, Thomas Fitzpatrick v roku 1975 a dermatológovia ju používajú dodnes. V teste sa zohľadňuje genetická predispozícia a reakcia pokožky na slnko. Výsledky testu vám pomôžu prispôsobiť svoje správanie na slnku tak, aby ste riziko ochorení kože znížili na minimum.

Prvá časť: genetická predispozícia

Farba vašich očí:

  1. bledomodrá, bledosivá alebo bledozelená = 0
  2. modrá, sivá alebo zelená = 1
  3. oriešková alebo bledohnedá = 2
  4. tmavohnedá = 3
  5. čiernohnedá = 4

Vaša prirodzená farba vlasov:

  1. ryšavá alebo svetlá plavá = 0
  2. blond = 1
  3. tmavá blond alebo svetlohnedá = 2
  4. tmavohnedá = 3
  5. čierna = 4

Vaša prirodzená farba pokožky (pred opálením):

  1. alabastrovo biela = 0
  2. bledá = 1
  3. bledá s jemne béžovým alebo zlatistým nádychom = 2
  4. olivová alebo bledohnedá= 3
  5. tmavohnedá alebo čierna = 4

Máte pehy na miestach, ktorú nevystavujete slnku?

  1. mnoho = 0
  2. ani veľa, ani málo = 1
  3. zopár = 2
  4. takmer žiadne = 3
  5. žiadne = 4

Vďaka Fitzpatrickovmu testu zistíte, aký máte typ pokožky a do akej miery vás môže ohroziť rakovina kože. Vďaka Fitzpatrickovmu testu zistíte, aký máte typ pokožky a do akej miery vás môže ohroziť rakovina kože. Zdroj. shutterstock.com

Druhá časť: reakcia pokožky na slnečné žiarenie

Ako reaguje vaša pokožka na slnko?

  1. Vždy sa spáli, tvoria sa na nej pľuzgiere a olupuje sa. = 0
  2. Často sa spáli, tvoria sa na nej pľuzgiere a olupuje sa. = 1
  3. Občas sa spáli. = 2
  4. Zriedkakedy sa spáli, ak vôbec. = 3
  5. Nikdy sa nespáli. = 4

Opálite sa dohneda?

  1. Nikdy. Vždy sa spálim. = 0
  2. Zriedkakedy. = 1
  3. Niekedy. = 2
  4. Často. = 3
  5. Vždy. = 4

Nakoľko intenzívne sa opáli vaša pokožka?

  1. Takmer sa neopáli. = 0
  2. Opáli sa len veľmi zľahka. = 1
  3. Opáli sa do bledohneda. = 2
  4. Opáli sa do čokoládova. = 3
  5. Moja pokožka je prirodzene tmavá. = 4

Reaguje pokožka vašej tváre na slnečné žiarenie citlivo?

  1. Áno, veľmi. = 0
  2. Áno. = 1
  3. Primerane. = 2
  4. Nereaguje veľmi citlivo. = 3
  5. Nikdy som nemal/a problém. = 4

 

Vyhodnotenie

Typ I (0 - 6 bodov):

Po pobyte na slnku sa vždy spálite, ale neopálite sa. Vaša pokožka je veľmi citlivá na slnečné žiarenie a pri nedostatočnej ochrane a neprimeranom slnení sa u vás zvyšuje riziko rakoviny kože (bazocelulárny alebo spinocelulárny karcinóm či melanóm). Je dôležité, aby ste mali zásady ochrany pred slnečným žiarením v malíčku a najmä používali ochranné prípravky s minimálnym SPF 30, prípadne ešte vyšším a oblečenie s UPF 30+ ako doplňujúcu ochranu. Pri pobyte na slnku vyhľadávajte v čo najväčšej možnej miere tieň a každý mesiac si dôkladne prekontrolujte kožu. Sledujte akékoľvek zmeny znamienok a raz ročne absolvujte preventívnu prehliadku u dermatológa.

Odporúčané SPF 30+ až 50+

 Typ II (7 - 12 bodov):

Zriedkakedy sa opálite, a často spálite. Rovnako, ako typ I, je vaša pokožka náchylná ku vzniku rakoviny, a preto je potrebné, aby ste sa chránili prípravkami s SPF 30+. Vyhýbajte sa priamemu slnku predovšetkým v obedňajších hodinách a nezabudnite sa chrániť aj počas jazdy autom. Do jedálnička si pridajte čučoriedky, maliny, granátové jablko, zázvor a oregáno, ktoré sú bohaté na antioxidanty. Pomôžete tak spomaliť starnutie vašej pokožky a zmierniť poškodenia, spôsobeným slnečným žiarením. Venujte zvýšenú pozornosť akýmkoľvek zmenám na pokožke a raz do roka absolvujte preventívnu prehliadku u svojho dermatológa.

Odporúčané SPF 30+

Typ III (13 - 18 bodov):

Niekedy sa na slnku spálite, inokedy pekne opálite. Bez ochranného prípravku na opaľovanie preto na slnko určite nechoďte. Stačí vám však nižší faktor, ako pre typ I a II - SPF 15 . To však neznamená, že vám rakovina kože nehrozí. Odporúčame zdržiavať sa medzi 10. a 15.hodinou v tieni a nechať si raz do roka prekontrolovať znamienka dermatológom. So slnkom to v žiadnom prípade nepreháňajte. Okrem poškodení pokožky spôsobuje neprimerane dlhý a nechránený pobyt na slnku aj predčasné starnutie kože. Venujte pozornosť najmä ochrane pokožky tváre.

Odporúčané SPF 15+ 

Typ IV (19 - 24 bodov):

Hoci sa opálite pomerne ľahko a spálite sa len zriedkakedy, stále nie ste na priamom slnku v úplnom bezpečí. Pred každým opaľovaním sa dôkladne natrite ochranným prostriedkom s SPF15+ a medzi 10. a 15. hodinou vyhľadajte tieň. Nezabudnite si chrániť najmä pokožku tváre, ktorá je na slnečné žiarenie najcitlivejšia. Nezabúdajte na klobúk alebo šiltovku a kvalitné slnečné okuliare. Každoročne absolvujte prehliadku u dermatológa.

Odporúčané SPF 15+

Typ V (25 - 30 bodov):

Opálite sa ľahko a spálená pokožka od slnka je u vás naozaj zriedkavým javom. Napriek tomu sa však potrebujete pred slnečným žiarením chrániť ochranným prípravkom s SPF15+ a v časoch medzi 10. a 15. hodinou sa zdržiavať v tieni. Pri type V je najčastejšou formou rakoviny kože akrálny lentiginózny melanóm. Tvorí asi 2 až 8 % všetkých melanómov a objavuje sa na dlaniach, chodidlách a pod nechtami, teda na miestach, kde by ste ho čakali najmenej.  Jeho zákernosť je aj v tom, že ho často objavíme v pokročilom štádiu. Tento melanóm sa najčastejšie objavuje u ľudí s tmavšou pokožkou. Neberte preto ochranu pred slnečným žiarením na ľahkú váhu. Sledujte akékoľvek zmeny znamienok a pokožky predovšetkým na dlaniach či chodidlách a raz ročne absolvujte preventívnu prehliadku u dermatológa.

Odporúčané SPF 15+

Typ VI (31 + bodov):

Hoci sa nikdy nespálite a opaľujete sa do čokoládova, mali by ste sa pred slnečným žiarením chrániť. Na to vám bohato postačí ochranný prípravok s SPF15+. Ale ani vy to so slnením nepreháňajte. Myslite na to, že aj u vás je možné riziko rakoviny kože (akrálny lentiginózny melanóm) pri neuváženom slnení. Sledujte akékoľvek zmeny znamienok a pokožky predovšetkým na dlaniach či chodidlách a raz ročne absolvujte preventívnu prehliadku u dermatológa.

Odporúčané SPF 15+

 

Blogy

UV žiarenie ovplyvňuje naše správanie aj zdravie

Našim „protivníkom“ je UV žiarenie. Ide o časť svetelného spektra s príslušnou vlnovou dĺžkou. Tak napríklad hodnoty viditeľného spektra svetla sa pohybujú v rozmedzí od približne 400 nm do 750 nm. Žiarenie [...]

Exkluzívne ponuky, odborné rady a tipy na tvoj e-mail