Article Image

Ako sa opáliť do hneda a udržať si opálenie čo najdlhšie

Kto by netúžil vrátiť sa z letnej dovolenky s krásnym bronzovým nádychom pokožky? Poradíme vám, ako to dosiahnuť čo najefektívnejšie a ochrániť si pritom aj svoje zdravie.

Využite odraz svetla

Voda odráža až 50 % UV žiarenia. Takže to, že najlepšie sa opálite na nafukovačke vo vode nie je žiaden mýtus. A ak máte pocit, že po návrate od mora je vaše opálenie akési „iné“, ani v tomto prípade sa nemýlite. Ešte efektívnejšie a rovnomernejšie opálenie dosiahnete totiž pri mori. Morská soľ priťahuje slnečné lúče a minerály v nej pomáhajú zvýrazniť opálenie. Piesok je tiež výborným povrchom pre „chytanie bronzu“. Odráža až 20 % UV žiarenia. Ešte krajšie opálenie dosiahnete, ak sa budete na piesku aj hýbať. Skúste napríklad plážový volejbal.

Sledujte „svoj“ čas

UV radiácia je najsilnejšia od 10-tej (niektoré zdroje uvádzajú od 11-tej) do 15-tej hodiny. V tomto čase sa určite nevystavujte slnečnému žiareniu. Opaľujte sa postupne, nechcite mať pokožku ako od mora za jeden deň. Pokojne vám stačí opaľovať sa 60 minút denne. Tak budete mať istotu, že svojej pokožke neškodíte. Možno ste to netušili, ale každý človek má svoj vlastný čas, za ktorý sa opáli a po prekročení ktorého to už ďalej nejde, pretože jeho pokožka viac nie je schopná tvoriť melanín. Zvyčajne sú to dve až tri hodiny. Po tomto čase na slnku budete ležať zbytočne.

Vedeli ste, že...

Ak chcete dosiahnuť krásne a rovnomerné opálenie bez poškodenia pokožky, mali by ste jej po každom opaľovaní dopriať dostatok času na regeneráciu?  Robte si prestávky aj počas opaľovania a vaše opálenie bude zdravšie a trvácnejšie.

Vyhlaďte sa

Chcete dosiahnuť krásny a rovnomerný bronzový odtieň pokožky? Nezabudnite pred prvým opaľovaním na dôkladný píling. Odstránite ním odumreté bunky pokožky, čím dosiahnete hladšiu a mladšie vyzerajúcu pleť, pripravenú na opálenie.

Hýbte sa

Ak vás nebaví iba ležať na deke, zašportujte si. Pohyb prekrvuje pokožku, ktorá je tým pádom lepšie pripravená absorbovať slnečné lúče a lepšie sa s ich účinkami aj vysporiada. Samozrejme, nikdy nezabudnite použiť vhodný ochranný prostriedok na opaľovanie. Najideálnejšími športovými aktivitami na slnku sú joga, plávanie a plážový volejbal.

Ako sa opáliť do hneda rovnomerne? Počas pobytu na slnku sa hýbte Ako sa opáliť do hneda rovnomerne? Počas pobytu na slnku sa hýbte. Zdroj: shutterstock.com

Ako sa opáliť do hneda prirodzene?

Niektoré potraviny skutočne môžu dopomôcť ku krajšiemu opáleniu a dokonca vašu pokožku aj chránia. Sú to najmä tie, ktoré obsahujú lykopén. Lykopén je tmavočervený karotén a podľa odborníkov zvyšuje ochranu buniek pred poškodením UV lúčmi až o 33%. Je mimoriadne účinný v boji s rakovinou a má silné antioxidačné účinky. Obsahujú ho rajčiny, pomaranče a takmer všetky druhy červeného ovocia a zeleniny. Vo vašom letnom jedálničku by rozhodne nemali chýbať.

Prečítajte si aj náš článok: Zdravé opaľovanie? Podporte pokožku stravou

A čo nápoje? Počas letných horúcich dní si doprajte vychladený zelený čaj. Ten obsahuje užitočné antioxidanty - polyfenoly. Ak dostanete počas opaľovania chuť na niečo sladké, odporúčame dať si kúsok horkej čokolády. Je plná flavonoidov, ktoré majú rovnako schopnosť chrániť pokožku pred škodlivými účinkami slnečného žiarenia. Samozrejme, žiadna potravina nie je náhradou za olej na opaľovanie s ochranným faktorom.

Hydratujte pokožku pred aj po opaľovaní!

Dermatológovia sa zhodujú v tom, že dobre hydratovaná pokožka sa opáli lepšie a rýchlejšie. Pred prvým opálením si spravte píling celého tela, dôkladne sa natrite kvalitným hydratačným mliekom, ktoré necháte vpiť do pokožky. Až potom naneste prípravok na opaľovanie. Po opaľovaní si doprajte chladivú sprchu, ale nepoužite mydlo. Zbytočne by pokožku vysušilo. Po sprche a jemnom osušení použite na pokožku kvalitné mlieko po opaľovaní s obsahom prírodných olejov a D-panthenolu. Veľmi účinné je bambucké maslo, kokosový či olivový olej, olej z lieskových orieškov, avokádový olej, rakytníkový či argánový olej.

Spracované na základe informácii z tohto článku.

Blogy

UV žiarenie ovplyvňuje naše správanie aj zdravie

Našim „protivníkom“ je UV žiarenie. Ide o časť svetelného spektra s príslušnou vlnovou dĺžkou. Tak napríklad hodnoty viditeľného spektra svetla sa pohybujú v rozmedzí od približne 400 nm do 750 nm. Žiarenie [...]

Poradíme, ako sa starať o pokožku, keď sa ochladí

Niekoľko jednoduchých návykov a zásad, ako sa starať o pokožku na jeseň a v zime, vám pomôže predísť malým nepríjemnostiam, ale aj vážnejším ochoreniam. Po lete, kedy bola pokožka najviac vystavená slnečnému žiareniu, [...]

Exkluzívne ponuky, odborné rady a tipy na tvoj e-mail