Article Image

Alergia na slnko? Zistite, čo je za tým

Alergickí môžete byť prakticky na všetko, od prachu, cez srsť zvierat, rôzne druhy bylín až po potraviny. Alergia na slnko je však celkom špecifická. Čo ju spôsobuje, ako jej možno zabrániť a čo robiť, keď vás postihne?

Alergia na slnko alebo fotodermatóza v skutočnosti nie je alergiou v pravom zmysle slova. Kým pri bežných alergiách sa v tele tvorí nadmerné množstvo protilátok (IgE), ktoré pri vniknutí alergénu do tela vyvolajú prehnanú imunitnú reakciu, vo väčšine prípadov alergií na slnečné žiarenie vznikajú látky, ktoré vďaka pôsobeniu slnečného žiarenia vyvolávajú zmeny na pokožke, veľmi podobné alergickej reakcii. Môžu za to predovšetkým UVA-lúče. Najčastejšími príznakmi slnečnej alergie sú červené vyrážky, fľaky, pľuzgieriky a zdureniny, najmä v oblasti dekoltu, na ramenách a pažiach.

Čo ju spôsobuje alergiu na slnko?

Vedci stále pátrajú po tom, prečo sú niektorí ľudia alergickí na slnečné žiarenie, kým iní nie. Významnú rolu v tomto prípade pravdepodobne zohráva genetika. Pôsobením ultrafialového žiarenia dochádza k fotoalergickej reakcii, na ktorej sa podieľa imunitný systém, alebo k fototoxickej reakcii, kedy reaguje pokožka na kombináciu slnečného žiarenia a kozmetického prípravku.

Alergia na slnko môže mať rôzne podoby:

  • Najčastejšou formou alergie na slnko je polyformná svetelná dermatóza. Trpí ňou viac ako 20 % obyvateľov Škandinávie, USA a Strednej Európy. Polymorfnou sa nazýva preto, lebo reakcie na slnečné žiarenie môžu mať veľké množstvo podôb. Prvé príznaky vo forme lézií sa zvyčajne objavujú už niekoľko hodín po vystavení slnku, vo forme červených zdurenín, sprevádzaných svrbením alebo pálením. Objavujú sa najčastejšie v oblasti dekoltu, na ramenách, stehnách a na lícach. Po pár dňoch zmiznú. Ako rýchla pomoc proti svrbeniu poslúžia antihistaminiká, nepomáhajú však eliminovať vyrážky. Tie odznejú samé po pár dňoch.
  • Fotoalergická reakcia vzniká ako reakcia na UV-žiarenie v spojitosti s niektorými rastlinami alebo liečivami, ako sú antibiotiká, antireumatiká, antidiabetiká či sedatíva. Alergickú reakciu pri pobyte na slnku môže u citlivejších osôb spôsobiť aj konzumácia niektorých potravín (citrusy, petržlen, zeler, figy) a umelých sladidiel. Pozor na ne! Ak si chcete dopriať počas opaľovania citrusové plody alebo vyššie spomenuté alergizujúce potraviny, vždy dbajte na to, aby ich zvyšky neostávali na pokožke. Predovšetkým v okolí úst a na tvári.

Alergia na slnko sa môže spustiť aj nevhodnou stravou. Alergia na slnko sa môže spustiť aj nevhodnou stravou. Zdroj: shutterstock.com

  • Pôsobením kombinácie slnečného žiarenia a niektorých chemikálií obsiahnutých predovšetkým v kozmetike, parfumoch (bergamotový olej) a dokonca aj v niektorých opaľovacích prípravkoch sa môžu rozvinúť mallorca akné. Preto na pláž chodievajte radšej bez parfumu a líčidiel. Ako ochranný prostriedok na opaľovanie uprednostnite hypoalergénnu verziu. 
  • Solárna urtikária je zase chronická forma fotodermatózy. Ľudia, ktorí ňou trpia, pociťujú počas pobytu na slnku svrbenie a začervenanie pokožky a na miestach na pokožke vystavených slnečnému žiareniu sa u nich môže objaviť aj žihľavka. Prejavy solárnej urtikárie sa veľmi podobajú spáleniu, preto si ich ľudia často mýlia. Rozdiel je v tom, že reakcia pri solárnej urtikárii nastupuje do niekoľkých minút a odznieva skôr ako pri spálenej pokožke, zvyčajne za menej ako jeden deň.

Čo môžete spraviť ako prevenciu

  1. Opaľujte sa postupne, spočiatku v krátkych niekoľkominútových intervaloch. Radšej krátko a častejšie. Pripravíte tak pokožku na slnečný nápor počas dovolenky, kedy sa alergia na slnko najčastejšie prejaví.
  2. FOTOTERAPIA! Spýtajte sa na ňu vášho kožného lekára. Ide o šetrné vystavovanie pokožky UVB žiareniu. Môže pomôcť zvýšiť toleranciu vašej pokožky voči slniečku.
  3. Jedzte karotenoidy. Spravte si niekoľko dní pred dovolenkou betakaroténovú kúru. Okrem toho nezabudnite dbať aj na to, aby vám vo výžive nechýbal vápnik a zinok.

Prečítajte si tiež: Zdravé opaľovanie? Podporte pokožku stravou

  1. Užívajte preventívne antihistaminiká. Lieky proti alergii môžete užívať aj preventívne niekoľko dní pred odchodom na dovolenku. Väčšinou sú na predpis, ale niektoré druhy sú v lekárňach voľnopredajné. Deťom sa antihistaminiká podávajú najlepšie vo forme sirupu.
  2. Používajte výlučne kvalitné a overené značky ochranných prípravkov s vysokým faktorom.
  3. Vyhnite sa kontaktu so spúšťačmi fotoalergických reakcií. Pri opaľovaní nikdy neležte priamo na tráve, nepoužívajte parfumy a dbajte na to, aby ste sa po užití liekov, ktoré môžu vyvolať fototoxický účinok, nevystavovali slnku.

Prvá pomoc pri alergii na slnko

  1. Vyhnite sa slnku, ak je to čo i len trocha možné a ak sa nedá, chráňte sa dôkladne prípravkom na ochranu a oblečením.
  2. Nasaďte si antihistaminiká, ak ste ich už neužili preventívne. Môžete ich aplikovať aj lokálne vo forme gélov či krémov. Pomáhajú zmierniť svrbenie aj začervenanie.
  3. Vymeňte ochranný prostriedok na opaľovanie, ak sa vám alergia na slnko prejavovala aj pri používaní starého.

Prečítajte si tiež: 5 tipov, ako si vybrať prípravok na opaľovanie

  1. Na postihnuté miesto použite prípravok s obsahom pantenolu. Pantenol má na pokožku protizápalové a hydratačné účinky.
  2. Väčšinou kožní lekári predpisujú na akútne stavy kortikoidy, ale pomôcť môže aj obyčajná kalciová masť či obklady zo zeleného čaju.

Blogy

UV žiarenie ovplyvňuje naše správanie aj zdravie

Našim „protivníkom“ je UV žiarenie. Ide o časť svetelného spektra s príslušnou vlnovou dĺžkou. Tak napríklad hodnoty viditeľného spektra svetla sa pohybujú v rozmedzí od približne 400 nm do 750 nm. Žiarenie [...]

Fitzpatrickov test ukáže citlivosť vašej pokožky

Fitzpatrickov test resp. klasifikáciu typov pokožky vyvinul lekár z Harvardskej Univerzity, Thomas Fitzpatrick v roku 1975 a dermatológovia ju používajú dodnes. V teste sa zohľadňuje genetická predispozícia a reakcia pokožky na slnko. Výsledky testu vám [...]

Exkluzívne ponuky, odborné rady a tipy na tvoj e-mail